Hozzávalók:
- 1,5 dkg teavaj
- 2 db póréhagyma
- 3 db közepes nagyságú burgonya
- 3 db közepes nagyságú sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db csontos csirkemell csontja
- 2 dl 10%-os főzőtejszín
- füstölt sajt
Fűszerek:
só, bors, natur vegamix, szerecsendió, petrezselyem
Recept:
Első lépésként vajon megdinszteltem a megtisztított, karikákra vágott póréhagymát. Kis idő múlva hozzáadtam a felszeletelt sárgarépát és burgonyát. Sóval, borssal, zöldfűszerrel, szerecsendióval ízesítettem, majd ráreszeltem a fokhagymát, és így pároltam még pár percig a zöldségeket. Ez után felöntöttem vízzel, és beletettem a csirkemell csontokat. Fedő alatt, közepes lángon főztem, amíg meg nem puhult minden. Miután megfőtt a leves, kiszedtem a csontokat, majd botmixerrel összeturmixoltam a zöldségeket. A legvégén tejszínnel besűrűsítettem. Petrezselyemmel és reszelt füstölt sajttal kicsit megszórtam a leves tetejét, hogy még pikánsabb legyen.
Ajánlás:
Ezt a levest akár egytálételként is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon tápláló a burgonyával és sárgarépával való sűrítés végett. Minden fogyni vágyónak ajánlom, hiszen alacsony a kalóriatartalma, viszont ők a főzőtejszínt akár el is hagyhatják. A teljes kiőrlésű liszt is kiválóan alkalmas a leves sűrítésére, de magasabb az energiatartalma, mint a burgonyának, és így legalább a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A tejfehérje allergiások és a tejcukor-érzékenyek a tehéntejszínt kiválthatják rizs-, szója- esetleg zabtejszínnel is.
A póréhagyma rendkívül egészséges, A-, C-, K-vitaminokban, folsavban, ásványi anyagokban gazdag. Alacsony energiatartalmát annak köszönheti, hogy 90%-ban vizet tartalmaz, zsírszegény és rostdús. A zöldség speciális összetevője a kempferol nevű flavonoid, amely véd a daganatos sejtek kialakulásától, továbbá gyulladáscsökkentő, segít a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében. A hagymákra jellemző kénvegyület, az allicin is megtalálható benne, amely antibakteriális hatású.
Dietetikai tanácsadás
Márton Andrea
dietetikus és táplálkozási tanácsadó
1106. Budapest, Pesti Gábor utca 26.
http://ezustfenyklinika.hu/
Tel.: +36-30/884-1904
E-mail: marton.andrea.dietetikus@gmail.com