DIETETIKAI TANÁCSADÁS BUDAPEST

Dietetikai tanácsadás Budapest - Márton Andrea dietetikus

Majoránnás tőkehalfilé zöldborsó- és céklapürével

2017. április 04. 17:12 - Márton Andrea dietetikus


majorannas_tokehalfile_zoldborso-_es_ceklapurevel.jpg

Hozzávalók 6 adagra:

- 800 g fagyasztott tőkehalfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 g 12%-os tejföl
- 1 dl 1,5%-os tej
- 10 g teavaj
- 4 db közepes méretű cékla
- 1 kg zsenge fagyasztott zöldborsó
- 2 dl 8%-os főzőtejszín
Fűszerek:
só, bors, majoránna, petrezselyem, szerecsendió

Elkészítés:

Az előzőleg kiengedett tőkehalfiléket sóval, borssal, fokhagymával, majoránnával és petrezselyem zölddel befűszerezzük. Alufóliával kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben sütjük 30 percig 200 0C-on.

Ezután a fagyasztott zöldborsót kevés teavajon pároljuk wokban. Amikor megpuhult, megszórjuk sóval, borssal, petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval és fokhagymával. Egy műanyagtálba önjük, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és botmixer segítségével pürésítjük.

A 4 db céklát megmossuk, de nem hámozzuk meg, hanem egészben tesszük fel főni egy jó nagy fazékban. Addig főzzük, amíg meg nem puhul teljesen. Amikor megfőtt, meghámozzuk, felkockázzuk, majd ízesítjük sóval, kevés tejjel, tejföllel és összeturmixoljuk.

Ajánlás:

A cékla kiváló C-, B-vitamin-, béta-karotin, réz- és magnéziumforrás. A növény sok vasat tartalmaz, mindemellett a benne lévő nyomelemeket sokkal jobban tudja hasznosítani a szervezet, mint más zöldségből. Erős vérképző hatása révén serkenti a vörösvérsejtek képződését és regenerálódását. Ha vérszegény vagy, akkor fogyassz naponta céklát! Kifejezetten ajánlott a várandós kismamáknak a fogyasztása, hiszen folsavban is gazdag. A magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a folsav bevitele, megelőzve a különböző születési rendellenességek kialakulását. Azonban azt fontos tudni, hogy nyersen sokkal több folsavat tartalmaz, mint megfőzve. Készíthetünk belőle turmixot, egy kis almával vagy mézzel megspékelve, esetleg lereszelhetjük salátának egyéb gyümölcsökkel, zöldségekkel kombinálva. Nyersen lereszelve vagy akár megfőzve burgonyapüréhez vagy párolt rizshez, köleshez, bulgurhoz hozzákeverve köretként is fogyaszthatjuk.

A csodazöldség kiváló immunerősítő, erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik a béta-cianin tartalmának köszönhetően. Hozzájárul a májban lévő méreganyagok lebontása során keletkező szabadgyökök semlegesítésében. Daganatellenes hatása révén, elsősorban a vastagbélrák megelőzésében játszik fontos szerepet.

Továbbá csökkenti az LDL-koleszterinszintjét, a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A vércukorszintre is jótékony hatással van, bizonyítottan mérsékli a glükóz mennyiségét a vérben.

Alacsony kalóriatartalma miatt a diétázóknak is javaslom a rubinvörös zöldség fogyasztását. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Méregtelenítő, vizelethajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Refluxos, gyomor-hurutos betegek is bátran fogyaszthatják.

Dietetikai tanácsadás

madelerh_1.gif

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://martonandreadietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr5312400739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása