Ebben a kis tízóraira vagy uzsonnára való rágcsálnivalóban 7 féle gyümölcs van: pár szem dió, mandula, banán, datolya, aszalt vörös áfonya, füge és gránátalma.
A mandula és a dió esszenciális zsírsavakban gazdag. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Jótékony hatással vannak a vérnyomás szinten tartásában, növelik a HDL („jó”) koleszterin, és csökkentik az LDL („rossz”) koleszterin szintjét. Napi néhány szemet elég belőlük fogyasztani. A mandula a kiváló E-vitamin forrásának, a dió pedig a kimagasló polifenol tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, rákmegelőző.
A füge magas rosttartalma révén megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást. Omega3 zsírsavak, valamint különböző antioxidánsok találhatók benne, emiatt csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szárított füge jóval magasabb cukrot tartalmaz, ezért inkább a friss fügét válasszuk.
A datolyához leggyakrabban szárított formában juthatunk. Magas cukortartalma révén ebből is csak napi 3-4 szemet együnk. Rostdús, továbbá kiváló kálium-forrás, így jótékony hatással van a szív működésére.
A gránátalma fogyasztása szintén csökkenti az LDL koleszterin szintjét, és egyúttal növeli a HDL mennyiségét a vérben. Ellagsav tartalma révén gátolja a daganatos sejtek osztódását, ezáltal megelőzi a rák kialakulását. Biztosítja a létfontosságú C-vitamin szükséges adagját, ennélfogva elősegíti az immunrendszer normális működését. Baktérium, vírus és gombaölő hatását is bizonyították. A gránátalma magjai kiválóan alkalmasak súlycsökkentésre, mivel alacsony kalóriatartalmúak és rostokban gazdagok. A gyümölcsnek emésztést elősegítő, anyagcsere fokozó, zsírégető hatása van.
A friss vörös áfonya vagy aszalt változata vitamindús és értékes ásványi anyagokban bővelkedik. Antioxidánsokban gazdag, ezáltal erősíti a védekező rendszerünket, megakadályozza a daganatos megbetegedések létrejöttét. Flavonoid tartalmából adódva érvédő hatású, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Húgyúti fertőzésekre is kiváló, mivel erős baktériumölő proantocianidin mutatható ki belőle.
A banán káliumban és magnéziumban gazdag, jótékony hatása van a szívre és a vérnyomásra. Energiabősége valamint magas cukortartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek inkább kerüljék. Azonban egy kevésbé érett banánnak a fele gyümölcssalátába karikázva még belefér. Antacid hatása révén védő nyálkahártyát képez a gyomor falán, a gyomorsavtól védve. Ezáltal csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét.
Dietetikai tanácsadás
Márton Andrea
dietetikus és táplálkozási tanácsadó
1106. Budapest, Pesti Gábor utca 26.
http://ezustfenyklinika.hu/
Tel.: +36-30/884-1904
E-mail: marton.andrea.dietetikus@gmail.com