DIETETIKAI TANÁCSADÁS BUDAPEST

Dietetikai tanácsadás Budapest - Márton Andrea dietetikus

Legalább heti egyszer fogyasszunk halat!

2017. március 21. 15:00 - Márton Andrea dietetikus

Az emberek többsége tudja, hogy mennyire egészséges a hal, mégis évente csupán egy-két alkalommal kerül a tányérjukra. Ráadásul leginkább a zsírdúsabb halételeket (pontyból készült halászlevet, bő olajban sült, panírozott hekket) részesítik előnyben.

A halak magas víz- és fehérje-, valamint alacsony zsírtartalmuk révén, az egészséges és korszerű konyhatechnológiák alkalmazásával jól beilleszthetők a testtömeg-csökkentő diétákba. Telítetlen zsírsavakban, többek között omega-3 zsírsavakban bővelkednek. Ennek köszönhetően a heti egyszeri halfogyasztásnak már preventív hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Csökkentik a vérnyomást, az LDL-koleszterint és a triglicerid szintet a vérben, valamint az érelmeszesedés és a köszvényes gyulladás kialakulásának kockázatát.  Javítják az agyi koncentrációt, hozzájárulnak a csecsemők és kisgyermekek szellemi fejlődéséhez. Éppen ezért javasolnám, hogy a várandós kismamák bátran fogyasszanak sok halat illetve lenmagolajat, elősegítve a magzat agyának fejlődését. Kutatások igazolják, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztásával mérsékelhető az inzulinrezisztencia, mivel fokozzák a sejtek inzulinérzékenységét. Rendszeres bevitele a 2-es típusú diabétesz létrejöttének rizikóját is csökkenti, és támogatja a fogyás ütemét. Jótékonyan hatással vannak a szem megfelelő működésére. Gyulladásgátló, immunerősítő és daganatellenes hatással is rendelkeznek. Omega-3 zsírsavakat a tengeri halak közül a tonhal, a makréla, a lazac, a hering és a szardínia tartalmazza kellő mennyiségben, valamint a hazai halak közül a tőkehal, a busa, a pisztráng és a kecsege.

Lényeges azonban tudni, hogy a zsírmentes konyhatechnikai eljárásokat részesítsük előnyben (párolás, grillezés, alufóliában, római tálban sütés), ugyanis, a soványabb, zsírszegényebb halból is zsírdús hal lesz, ha azt kirántjuk, illetve bő olajban kisütjük. A halak a zsírban oldódó vitaminok közül az A- és D-vitaminoknak kitűnő forrásai. Szelénben is gazdagok, amely fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő működésében.

Dietetikai tanácsadás

madelerh_1.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://martonandreadietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6612359003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása