100 g kígyóuborka csupán 15 kalóriát, 0,6 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 3,6 g szénhidrátot tartalmaz. Kifejezetten gazdag C-, K-vitaminban valamint foszforban, vasban és magnéziumban. Kiváló kálium-forrás, emiatt a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében is alkalmazható. Alacsony energia- és magas víztartalma révén elősegíti a fogyást. Rendszeres fogyasztása megszünteti a székrekedést és serkenti az emésztést.
Javítja a veseműködést és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik. Csökkenti a vérnyomást és koleszterin-szintet. Az uborka héjéban rejlő hatóanyagok serkentik a hasnyálmirigy működését, ezáltal a vércukorszintet szabályozzák. Mindezekért a cukorbetegeknek ajánlatos a héjas uborka fogyasztása.
Gyulladáscsökkentő hatása révén a köszvényben szenvedők számára is hasznos táplálék.
Zeaxantin található benne, amely egy antioxidáns anyag, a szem egészségének fenntartásában vesz részt.
Kapros uborkakrémleves
Hozzávalók:
- 1,5 dkg teavaj
- 2 db kígyóuborka
- 3 db közepes nagyságú burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db csontos csirkemell csontja
- 2 dl 10%-os főzőtejszín
Fűszerek:
só, bors, natur vegamix, kapor, petrezselyem
Recept:
A megmosott, meghámozott uborkát karikákra vágom, hasonlóképpen a burgonyát is. Jó nagy fazékban felforrósítom a vajat, majd megdinsztelem a zöldségeket. Ezután fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, zöldfűszerrel, kaporral majd felöntöm vízzel. Beleteszem a két db csontot, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhult. Amikor megfőttek a zöldségek kiveszem a csontokat, és botmixerrel pürésítem. Végül tejszínnel sűrítem a levest. Langyos hőfokon tálalom.
Dietetikai tanácsadás