DIETETIKAI TANÁCSADÁS BUDAPEST

Dietetikai tanácsadás Budapest - Márton Andrea dietetikus

Az uborkafogyasztás jótékony hatásai

2017. február 01. 14:28 - Márton Andrea dietetikus

100 g kígyóuborka csupán 15 kalóriát, 0,6 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 3,6 g szénhidrátot tartalmaz.  Kifejezetten gazdag C-, K-vitaminban valamint foszforban, vasban és magnéziumban. Kiváló kálium-forrás, emiatt a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében is alkalmazható. Alacsony energia- és magas víztartalma révén elősegíti a fogyást. Rendszeres fogyasztása megszünteti a székrekedést és serkenti az emésztést.

Javítja a veseműködést és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik. Csökkenti a vérnyomást és koleszterin-szintet. Az uborka héjéban rejlő hatóanyagok serkentik a hasnyálmirigy működését, ezáltal a vércukorszintet szabályozzák. Mindezekért a cukorbetegeknek ajánlatos a héjas uborka fogyasztása.

Gyulladáscsökkentő hatása révén a köszvényben szenvedők számára is hasznos táplálék.

Zeaxantin található benne, amely egy antioxidáns anyag, a szem egészségének fenntartásában vesz részt.

 

Kapros uborkakrémleves

 

kapros_uborkaremleves.jpg

Hozzávalók:

- 1,5 dkg teavaj
- 2 db kígyóuborka
- 3 db közepes nagyságú burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db csontos csirkemell csontja
- 2 dl 10%-os főzőtejszín
Fűszerek:
só, bors, natur vegamix, kapor, petrezselyem

Recept:

A megmosott, meghámozott uborkát karikákra vágom, hasonlóképpen a burgonyát is. Jó nagy fazékban felforrósítom a vajat, majd megdinsztelem a zöldségeket. Ezután fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, zöldfűszerrel, kaporral majd felöntöm vízzel. Beleteszem a két db csontot, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhult. Amikor megfőttek a zöldségek kiveszem a csontokat, és botmixerrel pürésítem. Végül tejszínnel sűrítem a levest. Langyos hőfokon tálalom.

Dietetikai tanácsadás

madelerh_1.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://martonandreadietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6712174518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása