Hozzávalók:
- 150 g eritrit
- 4 db tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 1 db citrom héja
- pár csepp szőlőmag olaj
- 6 g sütőpor
- 75 g rizsliszt
- 75 g zabpehelyliszt
- 35 g gluténmentes zabpehely
- 2 dl rizstej
- pár szem földieper
Elkészítés:
Piskóta alapot készítettem: a tojásokat szétválasztottam, a tojássárgájához hozzáadtam az eritritet, a citrom lereszelt héját, a vanília aromát, valamint pár csepp szőlőmag olajat, és mindezt felvertem habverővel. Ezután a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá vertem. A tojássárgáját tartalmazó masszába kanalaztam egy keveset a tojásfehérjehabból, majd apránként adagolva hozzáadtam a rizs- illetve zabpehelylisztet is. Miután mindent beletettem, óvatosan összekevertem a tésztát és beleöntöttem a kivajazott, szilikon tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőben sütöttem 30 percig. Amíg sült a tészta elkészítettem a tölteléket. Kis lábasban feltettem a rizstejet a zabpehellyel együtt főni, amit kevés ertirittel ízesítettem. Folyamatos kevergetés után, pár perc múlva, amikor már jól besűrűsödött lehúztam a lábast a tűzhelyről. Ezután az epret botmixerrel pürésítettem, majd belekevertem a rizstejes masszába. Kettévágtam a tortát, majd ezzel a töltelékkel megtöltöttem. A maradék krémmel bevontam a tortát, a legtetejét eperrel díszítettem. Hűtőben legalább 2-3 óráig hűteni kell.
Ajánlás:
Ezt az egyszerűen elkészíthető édességet mindenkinek ajánlom. Tejfehérje allergiások, laktózérzékenyek, gluténérzékenyek és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, persze csak mértékkel. Ha valaki szimplán egészséges nassolnivalóra vágyik, elkészítheti hagyományos alapanyagokból is. A rizstejet kicserélheti alacsony zsírtartalmú (1,5%-os) tehéntejre, a zabpehely- és rizsliszt helyett pedig választhat teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet. Mind a három liszt bővelkedik rostokban, de a zabpehelylisztben és a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztben található a legtöbb (9,1/100 g; 10,7/100 g). Energiatartalmukat tekintve a zabpehelyliszt tartalmazza a legtöbb kalóriát (396 kcal/100 g).
A földieper alacsony energiatartalmának és glikémiás indexének köszönhetően jól beilleszthető a fogyókúrázók, elhízottak étrendjébe. A C-vitaminban bővelkedő gyümölcs kitűnő antioxidáns. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulási kockázatát. A rendszeresség azt jelenti, hogy legalább heti 2-3 alkalommal együnk szamócát.
Egyes betegségeknél (pl.: colitis ulcerosa, Crohn betegség, epebetegségek) nem ajánlott az eper fogyasztása, mivel az apró magvai panaszt okozhatnak. Emiatt néhány diétában az egyéni toleranciát figyelembe kell venni, hogy adható-e a gyümölcs vagy annak csak az átszűrt leve fogyasztható.
Hisztamin-felszabadító hatása révén a kisgyermekeknél csak 2 éves kor után ajánlatos bevezeti az étrendbe.