DIETETIKAI TANÁCSADÁS BUDAPEST

Dietetikai tanácsadás Budapest - Márton Andrea dietetikus

Chilis sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

2017. január 24. 14:44 - Márton Andrea dietetikus

Hozzávalók:

- 5 ml olivaolaj
- 1 közepes nagyságú sütőtök
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl 8%-os főzőtejszín
- 1 db narancs kicsavart leve
- kevés pirított tökmag

Fűszerek:
bors, natúr vegamix, petrezselyem, szerecsendió, őrölt chili paprika, őrölt gyömbér

Recept:

Egy 6 literes fazékban kevés olívaolajon pirítom pár percig a megtisztított, kockákra vágott sütőtököt. Ezután reszelt fokhagymával, borssal, zöldfűszerrel, petrezselyemmel, gyömbérrel fűszerezem. Felöntöm vízzel, úgy hogy ellepje a sütőtököt. Fedővel lefedve addig főzöm, amíg meg nem puhul a zöldség. Amikor már megfőtt, elzárom a lángot. Botmixer segítségével pürésítem, majd ízlés szerinti mennyiségű chilivel is megszórom. A tejszínt hozzámelegítem a leveshez, majd összekeverem vele, végül pedig a narancs levét is hozzáöntöm. Pirított tökmaggal megszórva tálalom.

Ajánlás:

Ez a pikáns finomság rendkívül tápláló és laktató étel mindenki számára. Chili és gyömbér nélkül is ízletes, és kímélőbb gyomor-bélrendszeri betegek számára. A tejszínt el is lehet hagyni vagy helyettesíteni egyéb növényi eredetű párjával, így tejfehérje allergiások és laktóz-érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Teljes mértékben gluténmentes. Alacsony kalóriatartalma és pikáns ízvilága révén fogyni vágyóknak, egészségtudatos embereknek és ínyenceknek különösen ajánlom.

A sütötök magas C-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően erős immunerősítő és antioxidáns táplálék. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ezáltal segíti az emésztést, valamint megelőzi a székrekedés kialakulását.

A tökmag gazdag E-vitamin forrás. Esszenciális zsírsavakban, leginkább linolsavban bővelkedik, amely csökkenti a megemelkedett koleszterin szintet. A tökmagolaj férfiak esetében a prosztatadaganat megelőzésében játszik fontos szerepet. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a keringési rendszer optimális működésért, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának megelőzéséért. A várandósok pedig elkerülhetik a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetéléseket.

Dietetikai tanácsadás 

Márton Andrea
dietetikus és táplálkozási tanácsadó
1106. Budapest, Pesti Gábor utca 26.
http://ezustfenyklinika.hu/
Tel.: +36-30/884-1904
E-mail: marton.andrea.dietetikus@gmail.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://martonandreadietetikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6912150681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása